Adventisti u Parizu

Dobro došli na zvaničnu web prezentaciju Hrišćanske adventističke crkve u Parizu. Hrišćanska adventistička crkva ili Adventisti sedmog dana su protestantska zajednica evanđeoskih hrišćana čija vjerovanja su utemeljena na Bibliji i usredsređena na Isusa Hrista, posebno na Njegovu otkupljujuću smrt na krstu, službu u nebeskoj svetinji i Njegov skori povratak. Adventisti su poznati po svetkovanju subote, naglašavanju zdravog načina života, kao i po humanitarnim i misionskim aktivnostima širom svijeta. Vrata ove crkve su otvorena za sve ljudi. Primijetićete da, iako se nalazimo u Francuskoj, naše bogosluženje se ne održava na francuskom jeziku. Na ovom mjestu se okupljaju ljudi koji govore jezike država sa prostora bivše Jugoslavije. Ukoliko ste vi jedna od takvih osoba, pozivamo vas da sa nama provedete vrijeme u našem zajedničkom pokušaju da upoznamo Boga više te da naučimo da volimo ljude bolje, pokazujući sve to na praktičan način u našem svakodnevnom životu. Želimo da se u našoj sredini osjećate ugodno i prijatno, te da doživite još jedan svježi susret sa našim Tvorcem. Na ovoj stranici možete pronaći korisne informacije o našem životu i radu kao i planiranje naših aktivnosti.

Adventistička crkva Ivry-sur-Seine je nastala dolaskom velikog broja Jugoslovena krajem 1960-ih i početkom 1970-ih godina u Pariz. Ova grupa vjernika se okupljala u pariškoj crkvi na adresi 130 Boulevard de l’hôpital. Kada je njihov broj prešao pedeset osoba, oni su počeli da razmišljaju o svojoj crkvi. Želeći da imaju mjesto bogosluženja na svom jeziku, kupili su crkvenu zgradu jedne protestanske zajednice, vremenom je dograđivali i uređivali svojim rukama i vlastitim sredstvima prema potrebama. Željeli su da svoje razumijevanje Biblije, jevanđeoski nalog i ljubav prema Hristu i ljudima podijele sa ljudima oko sebe koji govore njihov jezik. Tako je stigla i potreba za pastorom koji govori njihov jezik. Prvi pastor ove crkve bio je Blagoje Samardžija, a poslije njega su u ovoj crkvi radili Bogdan Trajan, Danijel Ranisavljević, Dragan Stojanović, Jovan Jovanović, Aleksandar Santrač, Jovica Stojković, Pedro Torres. Trenutni pastor je Želimir Stanić.

Želimir Stanić je odrastao u malom selu nedaleko od Prnjavora (Bosna i Hercegovina). Teologiju je završio u Beogradu, diplomu magistra teologije na Newbold College u Engleskoj. Služio je kao pastor u Sarajevu, Gradišci i Banjaluci. Sa Marijom, koja je takođe završila teologiju, ima dvoje djece: Rahelu Leu i Isaka Aleksa. Slobodno vrijeme provodi u prirodi sa porodicom, čitajući knjige (teologija, istorija, filozofija) te u pisanju bloga (www.duhovnamisao.com) . Njegov omiljeni tekst, a ujedno i poruka, je sledeći citat:

“Bog je na strani čovjeka. Cijelo Nebo je zaineteresovano za njegovu dobrobit, i zato naša briga i strah žaloste Svetog Duha. Mi ne treba da se valjamo u zabrinutosti koja nas samo uzrujava i opterećuje, a ne pomaže nam da se nosimo sa nevoljama. Ne smijemo dati mjesta nepovjerenju prema Bogu. Nepovjerenje često čini da obezbeđivanje za buduće potrebe postane glavna briga u našem životu, kao da se naša sreća sastoji od ovih materijalnih stvari.

Možete biti zabrinuti zbog posla; vaši izgledi mogu postajati sve mračniji i mračniji i može vam prijetiti čak i gubitak. Ali nemojte se obeshrabrivati; bacite svoje brige na Boga i ostanite smireni. Započnite svaki dan iskrenom molitvom, ne izostavljajući zahvalnost. Tražite mudrost da se tiho bavite svojim poslovima i na taj način spriječite gubitak i propast. Učinite sve što možete sa svoje strane da ostvarite dobre rezultate. … Kada ste, oslanjajući se na svog oprobanog Pomagača, učinili sve što ste mogli, radosno prihvatite rezultate. To uvijek neće biti korist sa zemaljske tačke gledišta, ali uspjeh bi možda bio nešto najgore za vas.”